NL

Aan het woord
Sanneke van der Kley en Rene Stoel

Samen bouwen aan de toekomst geeft energie

We zijn nu zo’n drie maanden onderweg met het K2.0-programma, een programma waarmee we stabiel willen klaarstaan voor de toekomst. “De ervaring leert dat de eerste maanden vooral in het teken stonden van informatie verzamelen, zodat we met elkaar nog beter begrijpen wat we waarom doen. Over drie maanden verwachten we meer resultaten te zien, maar we vinden het heel belangrijk om iedereen ook nu al op de hoogte te houden,” aldus Sanneke van der Kley, Programmadirecteur. En daarom een nieuwe editie van de nieuwsbrief in je mailbox, bomvol updates over alle charters van het K2.0-programma.

Wat zou je doen als dit jouw toko is?
Sanneke weet het zeker: binnen Koole werken heel veel ambitieuze mensen bij elkaar. Veel projecten worden nu opgestart en iedereen zet de schouders eronder. “Maar vaak beginnen we gewoon ergens, waardoor we heel druk zijn, maar wat minder effectief. Het nieuwe Koole staat voor dat we eerst nadenken en een plan maken en daarna pas gaan lopen, waardoor we uiteindelijk sneller en completer ons doel bereiken. Dat maakt dat we wat geduld moeten hebben. Soms is dat lastig. Dan wordt het nieuwe programma vooral gezien náást de dagelijkse werkzaamheden, terwijl het programma juist een verdieping van iemand zijn eigen werk is.” Prioriteiten stellen is dan ook belangrijk. De oproep van Sanneke: “Maak keuzes. Denk na of jij in elke meeting nuttig bent, of je jouw tijd goed besteed aan de juiste zaken. Wat als dit jouw toko zou zijn, wat vind jij dan belangrijk? Ik ben heel blij dat mensen eigenaarschap tonen, mondiger worden en vragen stellen; zo gaan we echt samen kwaliteit leveren; blijf dat vooral doen.”

Rene Stoel: “Doordat meer focus ligt op hoe wij met elkaar presteren op het vlak van veiligheid en performance op onze terminals en het meetbaar maken hiervan, verkrijgen we inzicht in welke verbeteringen toegepast kunnen worden.”

Abstract wordt concreet
Een van de charters waar al veel is gebeurd, is ‘Processen en veiligheid op het hoogste niveau’, waar Rene Stoel als Theme lead een heleboel over kan vertellen. “Wij zetten binnen dat domein voornamelijk stappen om van een abstract naar een concreet niveau te komen. Denk aan het harmoniseren en het optimaliseren van onze overlegstructuur, voor onze overleggen in alle lagen van de organisatie. Voorheen waren er allerlei overlegvormen, nu pakken we vergaderingen aan met dezelfde benadering. We werken volgens een vaste agenda, conform een opgestelde charter, om de kwaliteit van een vergadering te verhogen.”

Doordat meer focus ligt op hoe wij met elkaar presteren op het vlak van veiligheid en performance op onze terminals en het meetbaar maken hiervan, verkrijgen we inzicht in welke verbeteringen toegepast kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in minder papierwerk door meer te digitaliseren, of onze afdeling Operations helpen te achterhalen waardoor vertragingen ontstaan vanwege storingen of andere onderliggende oorzaken.

Een ander belangrijk topic is de vele lopende initiatieven. Rene vertelt dat er al veel verbeterinitiatieven gefragmenteerd plaatsvonden. “Nu is de NAV-tracker in een nieuw jasje gestoken, waarmee we één proces hebben voor ons verbeterpotentieel; dit verhoogt kwaliteit en geeft overzicht.”

Een blik op de werkvloer
Sanneke en Rene willen beide de ‘Days in the Life of Operations’ niet onbenoemd laten. Sanneke: “Voor de beeldvorming was het enorm van belang dat onze consultants hebben meegelopen op de werkvloer. Zo konden zij goed zien wat er echt op de werkvloer gebeurd. Wat zijn de werkzaamheden? Waar loopt men tegenaan?” Rene vult aan: “Vanuit hier zijn verbeterpunten naar voren gekomen vanuit onze eigen mensen, die we hebben vertaald naar vier categorieën met onderwerpen waar de meeste waarde in zit: (1) Leiderschap, talent en cultuur, (2) Planning, (3) Data en (4) Terminal-specifieke zaken. Iedere categorie heeft een eigenaar met een werkteam om verder uit te werken waar het precies om gaat en hoe we een en ander kunnen verbeteren.”

Rene Stoel: “Op dit moment zijn we ook bezig om per terminal de benodigde vergunningen in het nieuwe programma Isometrix te plaatsen. Doel is deze voorschriften te beheren en borgen in een digitale omgeving waarbij wij volledig in controle zijn op de wettelijke verplichtingen. Daarnaast gaan we een centraal veiligheidsbeheersysteem opzetten, dat ons procesmatig gaat helpen om blijvend te voldoen aan wet- en regelgeving.

Toverwoord is samen
Veel mooie ambities dus en die kunnen we allemaal waarmaken met onze energieke medewerkers. Sanneke: “Ik vind het echt tof dat iedereen zich voor de volle honderd procent inzet. Iedereen wil bouwen aan de toekomst. We gaan er met z’n allen voor en dat geeft mij ontzettend veel energie. Ik hoop dat dat blijft en dat iedereen geduld en begrip heeft, meedenkt, zodat we met elkaar de verbinding op kunnen zoeken en iedereen ook begrijpt waarom we dit allemaal doen.”
Rene kan zich daarbij aansluiten: “Wat ik mooi vind, is dat we echt samenwerken aan het nieuwe Koole. We harmoniseren met elkaar op de nieuwe initiatieven. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we samen die professionaliseringsslag maken. Het toverwoord is echt SAMEN, schouder aan schouder.”

Vragen en opmerkingen?
Stel ze gerust!
Hiervoor kun je altijd terecht bij Rene Stoel of stuur een e-mail naar r.stoel@koole.com. Doe dat, want jouw input is waardevol.

Copyright 2022 Koole Terminals all rights reserved. Manage cookie settings.