Koole in the Spotlight #1

Kevin de Kok

Kevin de Kok – PID procesoperator

“Ik hoefde niet lang na te denken om voor dit werk te kiezen”

Als een vis in het water, zo is Kevin de Kok op de Petrochemical Industrial Distillation (PID) van Koole Tankstorage Botlek (KTB). Niet gek, als je bedenkt dat hij in de voetsporen treedt van zijn vader en opa. “Ik hoefde niet lang na te denken om voor dit werk te kiezen,” glimlacht Kevin trots. In deze allereerste Koole in the Spotlight vertelt Kevin meer over zijn werk, waar hij voldoening uit haalt en wat het mooiste is aan zijn vak.

Operations zit dan wel in zijn bloed, maar het is vooral de leergierigheid van Kevin die hem verder brengt binnen Koole. De 25-jarige PID-procesoperator klom na zijn stages op tot panel operator. Inmiddels werkt hij al bijna vier jaar op de PID. “De ene week werk ik binnen, de andere buiten. Die afwisseling is fijn. Rustige dagen worden opgevolgd door heel drukke dagen. Dat is extra uitdagend als je een storing hebt. Dan is het hard werken voor zo min mogelijk productieverlies,” legt Kevin uit.

 

Energietransitie & biobrandstoffen

KTB telt vier PID-units, die onafhankelijk van elkaar batches kunnen draaien voor klanten in de petrochemie. In de units worden verschillende producten zoals laagzwavelige stookolie – heavy fuel oil, ook wel HFO – gedistilleerd. Dit is een product wat ontstaat uit de destillatie van bijvoorbeeld Doba crude, ruwe aardolie. “Sinds twee jaar verwerken we ook biobrandstoffen zoals hernieuwbare vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel. Het is heel tof om te zien dat de producten die we verwerken steeds meer aan het veranderen zijn en dat Koole alles inzet om de energietransitie te faciliteren,” zegt Kevin trots.

Teamwork cruciaal

Bij de PID is het belangrijk dat ploegen op elkaar ingespeeld zijn. “De downtime tussen de batches wil je minimaal houden. Daarvoor is een goede samenwerking cruciaal. Bij mijn ploeg zit dat goed. Alle drie hebben we een andere leeftijd en achtergrond, maar het klikt en we kunnen het goed vinden met elkaar.” Kevin weet uit eerdere ervaring wat zo’n samenwerking teweeg kan brengen. “Samen met verschillende afdelingen hebben we ervoor gezorgd dat er een nieuwe kolom kwam met nieuw leidingwerk. De nieuwe unit is in een heel korte tijd succesvol klaargestoomd voor biobrandstoffen. Het was heel mooi om daaraan te mogen bijdragen.”

Multi-inzetbaar

Een naadloze samenwerking is niet alleen belangrijk binnen ploegen, maar ook binnen heel KTB. “Het is altijd zo geweest dat de PID en de tankparken verschillend personeel hadden. We streven er naar dat we vloeiend in elkaar over kunnen gaan. Die flexibiliteit is nodig, maar daarvoor moet je multi-inzetbaar zijn.” Kevin doet daar zijn best voor en doet nu een training bij de voorraadadministratie. “Het mooie is dat de PID zich continu blijft ontwikkelen als unit. Met de energietransitie wordt de rol van de PID alleen maar verstevigd. Hetzelfde geldt voor mijzelf. Ik leer elke dag bij.”

Over PID

De Petrochemische Industriële Distillatie service van Koole Tankstorage Botlek heeft een groot aandeel in de onafhankelijke productdistillatiemarkt in Noordwest-Europa. De komende jaren wordt er hard gewerkt om de rol van de PID in de markt verder te versterken door bijvoorbeeld de productiecapaciteit van hernieuwbare vliegtuigbrandstof op te voeren.

Copyright 2024 Koole Terminals all rights reserved. Manage cookie settings.